Ekonomi

Afet İmar Fonu kurulması teklifi TBMM Bayındırlık ve İmar Komisyonu tarafından kabul edildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Kurulu’nda Afetleri Yeniden Yapılandırma Fonu Kurulması ile Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimine İlişkin Yönetmelik Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

Komisyon, AK Parti Konya Milletvekili Tahir Akyürek başkanlığında toplandı.

Akyürek, toplantının açılışında yaptığı konuşmada Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diledi.

Teklifin ilk imzacılarından AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, depremde hayatını kaybedenleri geri getirmenin mümkün olmadığını ancak yaraları sarmak için herkesin canla başla çalıştığını söyledi.

Bu tür büyük afetlerin ardından gerekli iyileştirme çalışmalarının değerine işaret eden Öztürk, “Afetlerin ardından ‘rehabilitasyon’ veya ‘iyileştirme’ denilen aşama ile ilgili alacağımız ekonomik tedbirler için bir fon oluşturacağız. İmar Fonu, ulusal ve uluslararası kuruluşlar ve kuruluşlar tarafından taahhüt edilen yardım ve desteklerin tek elden izlenmesini ve yönetilmesini hedefliyoruz.” söz konusu.

Afet Yeniden İmar Fonu’nun Sayıştay denetimine tabi olacağını belirten Öztürk; Ayrıca fon transferine ilişkin finansal bilgilerin üçer aylık dönemlerde kamuoyu ile paylaşılacağını kaydetti.

Yapılan müzakerelerin ardından Afet İmar Fonu Kurulması Hakkında Kanun ile Kamu Finansmanı ve Borç Yönetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Kurul tarafından kabul edildi.

tekliften

Teklife göre, doğal afetler nedeniyle genel yaşamı etkileyen afet bölgesi ilan edilen alanlarda; İmar, altyapı ve üstyapı çalışmaları için gerekli kaynakların temini, yönetimi ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına aktarılması amacıyla Yeniden Afet İmar Fonu kurulacaktır.

Fonun Yönetim Kurulu’na Hazine ve Maliye Bakanı başkanlık eder; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, Enerji ve Olağan Kaynaklar Bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, İçişleri Bakanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ve Strateji ve Bütçe Liderinden oluşacak.

Fondan devredilecek projeler, devredilecek kaynak bedeli ve harcama programları Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Fonun yapısı ve işleyişine ilişkin usul ve esaslar Fon tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

Fon, kurumlar vergisinden muaf olacaktır. Fonun görevleriyle ilgili faaliyetlerinden elde ettiği gelirlerle iktisadi işletme oluşmuş sayılmaz. Fona yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamı, gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinde ayrıca gösterilmesi kuralı ile beyan edilen gelir veya kurumlar vergisi matrahından indirilebilir.

silvanajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu