Yaşam

Merve Dizdar, Ravel’in Daphnis’i ile Khloe’nin kadim aşk hikâyesini anlatacak.

Türkiye’nin sayılı özel sanat kurumlarından biri olan Tekfen Filarmoni, Maurice Ravel’in en değerli eserlerinden biri olan “Daphnis ve Khloe” bale müziğinin Türkiye prömiyerini 28 Mart’ta gerçekleştirecek. Daimi Şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni, Antik Yunan yazar Longos’un 2000 yıllık aşk hikâyesini orkestra ve koro için notalara aktaran Ravel’in bu büyülü eserini, Masis Aram Gözbek yönetimindeki MAGMA Filarmoni Korosu ile birlikte seslendirecek ve müzikleri Yiğit Sertdemir’in bestesi. Yönetmenliğini Cannes ödüllü popüler tiyatro sanatçısı Merve Dizdar’ın anlatımıyla yapacak.

Türkiye prömiyerini yapmaya hazırlanan Tekfen Filarmoni, 20. yüzyılın başında yaşamış Fransız besteci Maurice Ravel’in birçok sanatsal parçaya ilham veren “Daphnis ile Khloe” hikayesini yazdığı bale müziğidir. bazı kaynaklara göre Antik Yunan edebiyatının ilk düzyazı örneklerinden biridir. 28 Mart’ta Lütfi Kırdar Kongre ve Stand Sarayı’nda gerçekleştirilecek konserde “koreografik senfonisi” ile sanatseverlerle buluşacak. Eser, Daimi Şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası ve MAGMA Filarmoni Orkestrası tarafından seslendirilecek. Şef Masis Aram Gözbek yönetimindeki koro, Midilli Adası kırsalında büyüyen iki genç Daphnis ve Khloe’nin macera dolu aşk hikayesini anlatıyor. Dizdar da eşlik edecek. Metin ve yönetmenliğini tiyatro yönetmeni Yiğit Sertdemir’in üstlendiği performansın kostüm ve dekorları Candan Seda Balaban tarafından tasarlanacak.

Merve Dizdar 2 Bin Yıllık Aşk Hikayesini Anlatacak

Maurice Ravel’in “koreografili senfoni” olarak tanımladığı Daphnis ve Khloe adlı eseri, Antik Yunan yazar Longos tarafından MS II-III yıllarında yazılmıştır. 10. yüzyılda yazıldığı varsayılan aynı hikayeden esinlenilmiştir. Dünya edebiyatında pastoral anlatımın ilk örneği sayılan hikâye, yüzyıllar boyunca pek çok yazar, şair, heykeltıraş, ressam ve müzisyene ilham kaynağı olmuştur.

Ravel, bebekken terk edilen ve biri koyun, diğeri keçi çobanı olan aileler tarafından büyütülen Daphnis ve Khloe’nin aşkını anlatan hikayeyi, 1909 yılında Rusların emriyle Ballets Russes adlı bale topluluğu için besteledi. impresario Sergei Diaghilev, bir orkestra ve koro tarafından seslendirilecek.

Empresyonizm Akımı’na özgü zengin armoniler sunan bir saat süren bale müziği, Ravel’in en uzun ve en beğenilen eserlerinden biridir. 28 Mart Perşembe günü Lütfi Kırdar Kongre ve Stand Sarayı’nda gerçekleşecek, dört motifli müziğin tamamının seslendirileceği galanın biletleri Şubat ayı boyunca erken satın alma avantajıyla Biletinial’de satışta.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-sivrice.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu