Haber

İthal cep telefonlarının gümrük fiyatı arttı mı? Cep telefonlarının gümrük fiyatına zam var mı yoksa kabul ediliyor mu?

Ticaret Bakanlığı’nın getirdiği ve 2020’den beri yürürlükte olan izleme uygulamasında akıllı telefonlar için yeni düzenleme yapıldı. 30 Mart’ta yürürlüğe girecek olan bir önceki karara göre yaklaşık yüzde 100 artış olacağı belirtilmişti. İthal cep telefonlarına 2 bin 500 lira. Peki ithal cep telefonlarının gümrük fiyatı arttı mı? Cep telefonlarının gümrük fiyatına zam var mı yoksa kabul ediliyor mu?

İTHALAT CEP TELEFONLARINDA GÜMRÜK FİYATI ARTIŞI MI?

Geçen ay Resmi Gazete’de yayımlanan İthalat Denetiminin Uygulanmasına İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile akıllı telefonların birim gümrük değeri 200 dolardan 350 dolara yükseltilmişti.

İthal cep telefonlarının birim gümrük kıymetini 350 dolara çıkaran düzenleme iptal edildi. 30 Mart’ta yürürlüğe girecek bir önceki kararın ithal cep telefonlarına 2 bin 500 liralık zam yansıtılacağı açıklandı.

TELEFONLARIN FİYATI NE KADAR ARTACAK?

Yeni düzenleme ile yaklaşık 3 bin 800 TL vergisiz ithal edilen cep telefonuna 30 Mart itibarıyla en az 2 bin 500 TL zam yapılacak. Buna ÖTV, KDV, TRT Bandrol ücreti gibi diğer vergiler de eklenince telefonun fiyatı 10 bin 500 TL’ye kadar çıkıyor. Türkiye’ye gelen akıllı telefonlardan önce Kültür Bakanlığı payının yüzde 1’i, ardından TRT Bandrol fiyatının yüzde 10’u kesiliyor. Ardından tüm bu rakamların üzerine yüzde 50 ÖTV ekleniyor. Ortaya çıkan numara üzerinden yüzde 18 KDV alınarak telefonun fiyatı en az ikiye katlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu