Haber

Çeşme Turizm Projesi için mahkeme iptal kararı

İZMİR –İzmir Barosu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İzmir Tabip Odası, Doğa Derneği ve EGEÇEP, Çeşme Projesi’ne açılan davada verilen mahkeme kararıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Alsancak’taki Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, çoğunluğu orman ve doğal sit alanı olan Çeşme Yarımadası’nda yaklaşık 23 bin futbol sahası büyüklüğündeki alanın “Turizm Bölgesi” ilan edildiğini hatırlattı. “.

Bu alanların mülkiyetinin özel kişilere devredilmesi, bu alanlara mega marina, alışveriş merkezi, otel ve turizm tesisi yapılması ve alanın kamuya kapatılmasına karşı kurumlar tarafından açılan davaların olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

“Bu süreçte Çeşme Turizm Bölgesi sınırları içerisinde; Alaçatı-Zeytineli arasında insan tahribatından uzak tutulan ve nadide bir ekosisteme sahip olan kıyı alanı, buradaki üç adanın koruma statüsü ve sahilin arkasında nitelikli doğal sit alanı olan 8 bin hektarlık koruma alanı, Türkiye’nin en büyük ilgi odağı haline geldi. Çevre Bakanlığı tarafından küçültülerek alan mega yat limanları ve her türlü alana açıldı. inşaata açık hale getirildi. Amaç, nadir türlerin yaşadığı el değmemiş savunma alanını turizm görüntüsü altında sermayenin tükenmez emellerine kurban etmektir. Kurumlarımız, derneklerimiz ve bazı vatandaşlarımızın İzmir 2. İdare Mahkemesi’nde açtığı dava sonucunda nitelikli doğal sit alanlarını turizm yapılaşmasına ve kullanımına olanak sağlayan sürdürülebilir alanlara dönüştürme süreci hukuka aykırı bulunarak iptal edildi. . Çalışmalarımız sonucunda sermayenin halkımızın yaşam alanlarına yönelik saldırısı şimdilik durduruldu” dedi.

(HABER MERKEZİ)

haber-askale.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu