Ekonomi

AB’den “yasaklı ürünlerin Rusya’ya sevkiyatının engellenmesi” talebi

Politico internet sitesinde yer alan habere göre AB Konseyi, üye ülkelere yaptırımlardaki yasal boşlukların giderilmesini talep eden bir mektup gönderdi.

AB Komitesi Lider Yardımcısı Valdis Dombrovskis ve Finansal Hizmetlerden Sorumlu AB Komitesi Üyesi Mairead McGuinness tarafından imzalanan mektupta, AB ülkelerinden Rusya’ya yasa dışı mal akışına derhal müdahale etmeleri talep edildi.

Mektupta, tüm AB üyesi ülkelerin yasaklı eserlerin gönderilmesini önlemek için acil, ortak ve kararlı adımlar atmasının önemine dikkat çekildi.

Mektupta, mal sevkiyatının engellenmesi için alınan tedbirlerin nisan ayı ortasına kadar değerlendirileceği, şirketlerin yaptırımlardan nasıl kurtulduğuna ilişkin detaylı bilginin yakın zamanda paylaşılacağı belirtildi.

Mektupta, AB’nin yaptırım uygulanan ürünlerinin önce yabancı ülkelere gönderildiği, ardından Rusya’ya yeniden ihraç edildiği ya da yasaklı ürünlerin AB dışında faaliyet gösteren Avrupalı ​​şirketlerin yan kuruluşları aracılığıyla gönderildiği kaydedildi.

Mektupta, Rusya’ya gönderilen yasaklı ürünlerin silah veya mühimmat olmadığı, bunların askeri amaçlarla kullanılabilecek ürün ve teknolojiler olduğu belirtildi.

Öte yandan Komisyon, yaptırımların üye devletlerin sorumluluğundan alınarak sıkı bir şekilde uygulanmasını sağlayacak yeni bir kurum oluşturulması fikri üzerinde de çalışıyor.

AB, savaş nedeniyle Rusya’ya karşı şu ana kadar 12 yaptırım paketi uygulamaya koydu. Bu kapsamda Rusya’ya ticaret, finans, enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ve lüks malların yanı sıra petrol ve kömür dahil altın ve elmasları da içeren çok çeşitli kısıtlamalar getirildi.

AB, savaşın yıldönümü olan 24 Şubat’a kadar 13’üncü yaptırım paketini hazırlamaya çalışıyor. Bu pakette mevcut yaptırımların aşılmasını engelleyecek yeni unsurların yer alması bekleniyor.

nurdagi-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu