Ekonomi

Merkez Bankası Sadeleşmeye Devam Ediyor: TL Desteği ve Kredi Kolaylığı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası’nın (TL) bankacılık sistemindeki payını artırmaya yönelik adımlarla sadeleşti. Bu kapsamda ihracat kredileri ve firmaların krediye erişimlerine yönelik başvurular kolaylaştırılmıştır.

Kaynak:https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conne…

TCMB’ye gönderilen “Menkul Değerler Kuruluş Tebliği”ne ilişkin değişiklik tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Ardından TCMB, makro ihtiyati çerçeve kapsamında sadeleştirme basın açıklaması yaptı.

Firmaların krediye erişimini kolaylaştırmak amacıyla bankalardan kullandırılan kredilerde yüzde 30 oranında teminat tesis edilmesi ve fatura karşılığı kredi uygulamasına son verildi.

Son dönemde ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyeti limiti 50 bin TL’den 250 bin TL’ye çıkarıldı. Yeni kararla birlikte kredilerde fatura zorunluluğu kalkacak.

Bankaların TL ticari kredilerde referans faiz oranının 1,8 katının üzerindeki faiz oranlarına yönelik kefalet uygulaması da kaldırıldı.

Faktoring şirketlerinin alacaklarına uygulanan referans oranın 2,7 katı faiz oranı üzerinden menkul kıymet tesis edilmesi uygulamasına da son verildi.

İhracat kredilerini desteklemek amacıyla net ihracatın hesaplanmasında firmaların yatırım malı ithalatı hesaplamaya dahil edilmeyecektir. Böylece teminat kolaylığı uygulamasında yatırıma yönelik ithalat harcamaları net ihracatçıları sınırlamayacak ve ihracat kredilerine erişim kolaylaşacak.

TCMB daha önce reeskont kredisine erişimde bu uygulamayı revize ederek uygulamaya koymuştu.

Bankaların satın aldığı reel sektör menkul kıymetlerine yüzde 30 oranında teminat oranı uygulanması uygulamasına da son verildi.

TL’ye geçişin hızlandığını gösteren verilerle birlikte, daha önce gerçek kişiler için aylık yüzde 2’den yüzde 2,5’e çıkarılan TL pay artış hedefi, aylık yüzde 3,5’e çıkarıldı.

TL mevduatın toplam mevduat içindeki payının artırılmasını amaçlayan bu amaç, menkul kıymet uygulamasından çıkarılarak, bankaların yabancı para mevduatlar için tuttukları zorunlu karşılıklara dayalı bir komite oluşturulması uygulamasına eklendi.

TL’ye geçişte KKM’nin basitleştirilmesi veya menkul kıymet kuruluşu uygulamasının sona erdirilmesi yoluyla dövize çevrilmiş döviz korumalı hesapların (DDKKM) kademeli olarak azaltılması hedefi kurul uygulamasında daha aktif yönetilirken, TL hedefine geçiş yenileme hedefine sayılabilir.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TCMB’nin duyurusunu paylaşarak, “Daha iyi işleyen bir piyasa ekonomisi için önemli sadeleştirme adımları. Amaç krediye erişimi kolaylaştırmak ve TL’ye geçişi teşvik etmek.”

defne-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu