Haber

Kuzey İrlanda Başbakanı: Hamas değerli bir ortak

Kuzey İrlanda Devlet Başkanı Michelle O’Neill, dün İngiltere merkezli LBC radyosunda yayınlanan röportajında, Gazze’de ateşkes çağrısında bulunarak, “Burası çocukların mezarına dönüştü. Uluslararası hukukun mezarına dönüşmemeli” dedi. “

Röportajı gerçekleştiren İngiliz gazeteci Andrew Marr, Kuzey İrlanda’nın İngiltere’den bağımsızlığını savunan İrlanda Cumhuriyet Ordusu’nun (IRA) bir zamanlar terör örgütü olarak kabul edildiğini ancak daha sonra Londra yönetimiyle diyaloga girdiğini hatırlattı.

Marr daha sonra politikacıya şunu sordu: “Dünya çapında birçok insan tarafından terör örgütü olarak kabul edilmesine rağmen Hamas’ın eninde sonunda barışın ortağı olacağını düşünüyor musunuz?”sorusunu yöneltti.

O’Neill da “Evet, diyaloğun ne kadar değerli olduğunu ve çatışmaları sonlandırmanın tek yolunun diyalogdan geçtiğini anlamak için kendi örneğimize bakmak yeterli.”söz konusu.

Ortadoğu’daki sorunun çözümü için uluslararası toplumun da harekete geçmesi gerektiğini söyleyen 47 yaşındaki lider, şu açıklamalarda bulundu:

“Ortadoğu’da, özellikle de Filistin’de acil bir ateşkese ihtiyaç var. Ateşkesin sağlanması için uluslararası toplumun da birlikte çalışması gerekiyor.”

7 Ekim’de Gazze savaşı başladıktan sonra Sinn Fein Filistinlilere destek verdi ve ateşkes çağrısında bulundu. IRA’nın siyasi kanadı sayılan Sinn Fein, Kuzey İrlanda’da iktidarda, İrlanda Cumhuriyeti’nde ise ana muhalefette bulunuyor.

Partinin başkanı Mary Lou McDonald da İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarıyla uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi. McDonald, “Çocuk ve kadınların da aralarında bulunduğu binlerce sivilin öldürüldüğü bu saldırı asimetrik niteliktedir” diyerek, bir an önce ateşkes sağlanması gerektiğini belirtti.

KAYNAK: HABER7

haberpazar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu