Sağlık

Kepek neden olur, nasıl geçer? Gerginlik kepeğe neden olur mu?

Kişinin genel sağlığını etkilemese de kepek saç sağlığı için oldukça önemli bir sorundur. Saçın görüntüsünü etkileyen ve saçın yağlı kalmasına neden olan kepek, baş belası bir saç sorunudur. Kepek tedavi edilse bile tekrar çıkma olasılığı her zaman vardır. Kepeğin tedavi yöntemlerini incelerken; Ayrıca kabuklu kepeğe ne sebep olur, gerginlik kepek yapar mı gibi sorulara da cevap arar. İşte kepek ile ilgili tüm detaylar…

TEHLİKE NELERE NEDEN OLUR?

Cilt sürekli kendini yenileyen bir yapıya sahiptir. Derinin alt kısmında yeni hücreler oluşur ve zamanla ölü hücreler hatasız olarak üst yüzeye doğru hareket ettikçe dökülürler. Bu doğal süreçte, ölü cilt hücreleri genellikle su ile yıkandığında görülemeyecek kadar küçüktür. Ancak bazı durumlarda bu döngü bozulur ve ölü hücreler saç köklerinde birikerek kepek oluşumuna neden olabilir.

Kepek, çeşitli cilt koşullarının bir belirtisi olabilir. Kepeği tedavi etmek, önce altta yatan durumu tedavi etmeyi gerektirir. Kepeğe neden olabilecek bazı durumlar şunlardır:

Seboreik dermatit: Cildin belirli bölgelerinde pullanma, kaşıntı ve kızarıklığa neden olabilen yaygın bir deri hastalığıdır. Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte gerginlik, hormonlar, depresyon, yorgunluk, atmosfer değişiklikleri, beslenme, alerji, otoimmünite, Malassezia furfur (bir tür maya) gibi faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir.

Tinea capitis:Saçlı deride oluşan ve halk arasında saçkıran olarak da bilinen mantar enfeksiyonudur.

Alerjik kontakt dermatit: Saç boyası, saç spreyi, jöle gibi saç ürünlerine karşı cilt reaksiyonları. Kepek sadece bir kişi belirli bir ürünü kullandığında ortaya çıkıyorsa, bunun nedeni alerjik kontakt dermatit olabilir.

Sedef hastalığı:Kırmızı, huysuz cilt lekelerine ve gümüşi pullara neden olan bir deri hastalığıdır.

STRES TEHLİKE OLUŞTURUR MU?

Yaş, hormonal denge, saçların seyrek taranması ve bazı cilt hastalıklarının da etkilediği kepek, gerginlikten de kaynaklanabilir.

TEHLİKE NASIL GİDİYOR?

Kepek tedavisinde kepek önleyici şampuanlar tercih edilmelidir. Kepek şampuanları çeşitli özellikler içerir ve süpermarketlerden veya eczanelerin dermokozmetik bölümlerinden satın alınabilir.

Aşağıdaki aktif yönlerden birini içeren şampuanlar genellikle kepek sorununa çözüm olmaktadır:

çinko pirit:Kepeğe karşı etkili olduğu ve saç derisindeki pullanmayı azaltabildiği bilinmektedir.

Salisilik asit:Cilt hücrelerinin dökülmesini hızlandırabilir ve kafa derisindeki pullanmayı azaltabilir.

selenyum sülfür:Kepek oluşumunu engelleyebilir ve saç derisindeki kaşıntıyı giderebilir.

Ketokonazol:Mantar enfeksiyonlarına karşı etkili bir elementtir ve kepek sorununun altında yatan mantar enfeksiyonlarını tedavi edebilir.

Kömür katranı:Antiseptik ve antiinflamatuar özelliklere sahip olan kömür katranı kepeği azaltabilir ve saç derisini yatıştırır.

Kepek şampuanlarını kullanmadan önce kullanım talimatlarını dikkatlice okumak ve ne sıklıkta kullanılması gerektiğini öğrenmek değerlidir. Şampuanı saçta en az beş dakika bekletmek, içeriğindeki maddelerin etkisini artırabilir. Kepek şampuanlarının etkisini görebilmek için genellikle bir ay boyunca düzenli olarak kullanılması tavsiye edilir. Bazı durumlarda, semptomlar düzeldiğinde şampuanın kullanım sıklığı azaltılabilir, ancak kullanmayı tamamen bıraktığınızda kepeğin tekrarlama olasılığı her zaman vardır.

SAÇ TEHLİKESİ NASIL ÖNLENİR?

Saçlar kepekten arındırıldıktan sonra tekrar kepek oluşumunu engellemek için bazı önlemler alınmalıdır. Çünkü kepek sıklıkla tekrar etme eğilimindedir. Peki saç kepeği nasıl önlenir? Öncelikle saçlarımız için daha doğal şampuanlar tercih etmeli ve saç yıkama sıklığımızı haftada 2 veya 3 defaya indirmeliyiz. Saçlarımızı kimyasallardan arındırmamız gerekiyor. Saçlarımızın doğal nemini kaybetmemesi ve kepeklenme yaşamaması için en az 15 günde bir evde hazırlayabileceğimiz doğal maskeleri uygulamamız gerekiyor.

Saçlarımızı çok soğuk veya çok sıcak suyla yıkamamalıyız. Saçlarımızı uzun süre sıkıca bağlı tutmak da kepeği artırır. Saçlarımız mümkün olduğunca hava alacak şekilde şekillendirilmelidir. Duştan çıkmadan önce durulama suyunuz olarak elma sirkesi kullanmanız kepek oluşumunun önlenmesine büyük ölçüde yardımcı olacaktır.

doganyurtajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu