Teknoloji

HÜRJET’te kritik gelişme… Motor gücü maksimum seviyeye çıkarıldı: Ses hızını aşacak!

Jet Eğitim Uçağı HÜRJET Ekim ayında 27. kez göklere çıktı. Uçağın 11 Ekim 2023 tarihi itibarıyla toplam 18 saat havada kalarak 27. kez havalandığı bu uçuşta, hava veri sisteminin kalibrasyonu ve model doğrulamaları gerçekleştirildi.

Yüksek hız testlerinin yapılabilmesi için uçağın iniş takımları monte edilerek motor gücü Max A/B seviyesine çıkarıldı.

MOTOR GÜCÜ ARTTI: HÜRJET’İN SES HIZI 0,6 KAT ARTTI!

Motor gücü Max A/B’ye ulaştığında, uçakta kullanılan tahrik sistemi yüzde 50 daha fazla itme kuvveti üreterek uçağın ses hızını 0,6 kat artırmasını sağladı.

Ses hızını 2000’in üzerine çıkaracak olan HÜRJET’in hız zarfı açılmaya devam ediyor. İlerleyen süreçte diğer HÜRJET prototipleriyle de süpersonik testler gerçekleştirilecek.

Bu testlerle, iki pilotun birlikte uçabileceği çift kokpitli, pas geçme testleri ve kol uçuşları bulunan temel eğitim uçağı olarak tasarlanan HÜRJET’in öğrenci ve eğitmen pilot konfigürasyonlarının kullanımına yönelik operasyonel değerlendirmeler tamamlandı.

Uçuş eğitimi sırasında karşılaşılabilecek acil durumlarda ne yapılması gerektiğini değerlendirmek amacıyla her zaman gerçekleştirilen pas geçme operasyonu da başarıyla gerçekleştirildi.

Önümüzdeki dönemde HÜRJET’in uçak sistemlerinin geliştirme ve doğrulama testleri yapılarak mevcut sınırlamaları ortaya çıkarılacak. İlgili sınırlamalar açıldıktan sonra zarf genişletme testleri gerçekleştirilecektir. Bu sayede HÜRJET daha yüksek hızlara ve irtifalara ulaşarak gökyüzünde daha agresif hareketler yapabilecek.

2 Eylül 2023 tarihinde Türk Yıldızlarına ait altı uçakla sütun uçuşu gerçekleştiren HÜRJET, testlerde kanıtlanmış temel eğitim uçağı kabiliyetlerinin yanı sıra akrobasi uçuşlarındaki başarısını da bu gösteriyle kanıtladı.

Tasarım aşaması bitti

HÜRJET projesi kapsamında Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü (AFGM) ve Şirketimizin katılımıyla iki oturumla Kritik Tasarım Değerleme Toplantısı gerçekleştirildi.

3-4 Ekim 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen toplantının ilk oturumunda uçağın çeşitli sistemleri hakkında sunumlar yapıldı ve katılımcılar görüşlerini paylaştı.

20-21 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen ikinci oturumda ise yapılan toplantılarla projenin mevcut durumu değerlendirildi.

Sunumların ve görüşlerin alınmasının ardından tasarım aşaması faaliyetleri tamamlandı.

KAYNAK: Savunma sanayicisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu