Haber

Gazze’de Şifa Hastanesi devre dışı: Hastalar ölüyor

Gazze’nin en büyük sağlık kuruluşu olan Şifa Hastanesi, İsrail askerleri ile Hamas arasında yaşanan şiddetli çatışmalar nedeniyle faaliyetlerini sürdüremez hale gelirken, 6’sı bebek 9 hastanın hayatını kaybettiği bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı diğer kuruluşlar, yaklaşık 3 bin hasta ve sağlık çalışanının Şifa Hastanesi’nde mahsur kaldığını duyurdu.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, hastanenin işlevini yerine getiremez hale geldiğini söylerken, üç gün boyunca elektrik, su ve yiyeceğe erişim sağlanamaması nedeniyle durumun vahim ve tehlikeli olduğunu kaydetti.

Hamas yetkilileri, hastanede 6’sı bebek 9 hastanın hayatını kaybettiğini, ölü sayısının daha da artacağından endişe edildiğini açıkladı.

Çatışmaların şiddeti artıyor

Gazze’nin en büyük hastanesi çevresinde şiddetli çatışmaların yaşandığı bildiriliyor.

İsrail ordusu, hastaneden tahliyeler için insani koridor oluşturulduğunu ve jeneratörleri çalıştırmak için hastane yakınlarına 300 litre yakıt konulduğunu savunurken, Filistinli sağlık uzmanları bina çevresinde yoğun çatışmaların yaşandığını, tahliyelerin yapılmadığını söylüyor. mümkün olduğunu ve 300 litre yakıtla sadece 15 dakikalık elektrik sağlanabileceğini söyledi.

Hamas’ın 7 Ekim’deki terör saldırılarının ardından İsrail’in Gazze’ye yönelik askeri operasyonlarının ardından Şifa Hastanesi de birçok sivilin sığındığı yer haline geldi.

Ancak gelinen noktada doktorların ameliyatları anestezisiz yapmak zorunda kaldığı, elektrik kesintisi nedeniyle özel bakıma ihtiyaç duyan bebeklerin kuvözden çıkarılmak zorunda kaldığı bildirildi.

İsrail, sivilleri ve hastaneyi kalkan olarak kullanmakla suçladığı Hamas’ın ana karargahının hastanenin altında olduğunu iddia ediyor. Hamas ve hastane personeli bu iddiayı reddediyor.

İsrail ordusu hafta sonu hastaneyi kuşattıktan sonra hastaların tahliyesine destek vereceğini duyurdu ancak bunun nasıl olacağına dair bilgi paylaşmadı.

İnsani amaçlarla çatışmaların durdurulması yönündeki çağrılar artıyor

Şifa Hastanesi’nin yenidoğan yoğun bakımına destek veren İngiltere merkezli Filistin Tıbbi Destek Organizasyonu Direktörü Melanie Ward, durumu ağır olan bebeklerin nakledilmesinin zor olduğunu, ambulansların hastaneye ulaşamadığını, hangi hastanelere sevk edildiğinin bilinmediğine dikkat çekti. Söz konusu bebekler devredilecek ve bu planın güvenli olduğunu söyledi. Bunu hiçbir şekilde gerçekleştirmenin zor olduğunu açıkladı.

Ward, çatışmanın durdurulması ve hastaneye yakıt tahsis edilmesi gerektiğini, bunun tek güvenli yol olduğunu savundu.

Sınır Tanımayan Doktorlar Lideri Christos Christou da hastaların güvenli bir şekilde başka hastanelere nakledilmesinin haftalar sürebileceğine dikkat çekti.


Gazze’nin en büyük hastanesi olan Şifa Hastanesi’nde yaklaşık 3 bin hasta ve sağlık çalışanının mahsur kaldığı belirtiliyor. Fotoğraf: Khader Al Zanoun/AFP

ABD, sivillere gerekli acil yardımın sağlanması amacıyla çatışmanın insani amaçlarla askıya alınması yönündeki baskısını artırdı. AB’den İsrail’e de benzer davetler yapılıyor.

İsrail operasyonlarında şu ana kadar 11 binden fazla Filistinlinin öldüğü, ölenlerin üçte ikisinin kadın ve çocuklardan oluştuğu belirtiliyor. Hamas’ın 7 Ekim’deki terör saldırısında çoğunluğu sivil olmak üzere yaklaşık 1200 kişi hayatını kaybetmişti.

Bu arada bugün Gazze’de hayatını kaybeden BM çalışanları için BM Asya misyonlarında bayraklar yarıya indirildi ve bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. BM Filistinlilere Yardım Ajansı (UNRWA), Cuma günü yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki savaşta toplam 100 çalışanının hayatını kaybettiğini duyurdu.

AP, AFP /DA, İngiltere

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu