Haber

Ford hangi ülkenin markası, kimin malı?

Son zamanların en çok merak edilen konularından biri olan Ford markasının kökeni detaylı bir şekilde araştırılıyor. Peki Ford hangi ülkenin markası, kimin malı? Detaylar burada…

FORD HANGİ ÜLKENİN MARKASI?

Merkez: Dearborn, Michigan, ABD

Ford Motor Company, 16 Haziran 1903’te Henry Ford tarafından Detroit, Michigan, ABD’de kuruldu. Şu anda merkezi Dearborn, Michigan’da bulunmaktadır.

Dünyanın ilk otomobil üretimini Michigan’da başlatan otomotiv sektörünün liderlerinden Ford Motor Company, 6 kıtada 200 pazarda araç üretip dağıtıyor. Dünya çapında yaklaşık 187.000 çalışanı bulunmaktadır.[1] . 2007 yılındaki cirosu 172.455 Milyar Dolardı. Ford Motor Company’nin ana ve bağlı otomotiv markaları; Aston Martin, Ford, Lincoln ve Merkür. Otomotivle ilgili hizmet kuruluşları arasında Ford Motor Credit Company ve Hertz bulunmaktadır. Ford, 2008 yılında Jaguar ve Land Rover’ı Hintli şirket Tata’ya, Volvo’yu ise 2009 yılında Çinli şirket Geely’ye sattı.

Ford, çok yüksek sayılarda üretime geçerek sektörün genel gelişiminde büyük rol oynadı. Ford, Eli Whitney’in fikirlerini kullanarak değiştirilebilir parçalar kullanıyordu. Böylece otomobiller daha düşük maliyetlerle üretilip yenilenebilecek.

Tarih

12 kişi tarafından 28.000 dolarlık yatırımla kurulan Ford, günümüzde en çok otomobil satan markaların başında geliyor. Şirket ilk otomobilini 20 Temmuz 1903’te üretti. Daha sonra Henry Ford tarafından şirket ve fabrika çalışanlarına otomobil sahibi olma olanağı sunarak geliştirilen Ford Model T, 1908 yılında piyasaya sunuldu. üretim yöntemi üretim hızını artırdı ve maliyetleri düşürdü, şasi üretim süresini 1913’te 12,5 saatten 2 saat 40 dakikaya düşürdü. Ayrıca Ford, aynı dönemde çalışanlarının maaşlarını da ikiye katlayarak günlük çalışma saatlerini 9 saatten 8 saate düşürdü. Rakip şirketler bunu kapitalizmle uyumlu görmese de yıl sonunda Ford, Amerika’daki tüm otomobillerin %50’sini üretiyordu. 1918’de ülkedeki arabaların yarısı Model T’ydi. Ayrıca bu modelin fabrika renginin siyah olmasının nedeni siyah boyanın en hızlı kuruyan boya olmasıydı. 1927 yılında Model T’nin yerini Ford Model A aldı.

Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Amerika’da yaşanan Büyük Buhran sırasında, Amerika’daki tüm şirketler gibi Ford da bir çöküş yaşadı ve birçok fabrikasını kapatmak zorunda kaldı. II. Şirket, 2. Dünya Savaşı sırasında tank üreterek ayakta kalmaya çalışırken, Ford savaştan sonra eski günlerine dönmeye başladı.

1955 yılında halka açılan Ford, ilerleyen yıllarda Kanada, Meksika, İngiltere, Almanya, Brezilya, Arjantin, Avustralya, Güney Afrika ve Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede fabrikalar açtı. Türkiye’deki ortaklığı %51 The Ford Motor Company ve %49 Otosan AŞ olarak başladı. 3 Ekim 1997’de imzalanan mutabakat anlaşmasıyla Ford ve Otosan hisselerini eşitledi. Böylece Otosan A.Ş. Yeni adı Ford Otomotiv Sanayi AŞ, yani Ford Otosan doğdu.

Ford Avrupa’nın 1997 yılında paydaşların eşitlenmesinin ardından ekonomik olmadığı gerekçesiyle askıya aldığı proje, Türkiye’nin üretim kabiliyeti ve ekonomik koşulları nedeniyle Türkiye’ye devredilmişti. Bu projenin gerçekleşmesi için 150.000 adetlik bir kapasiteye ihtiyaç vardı ve İstanbul fabrikası buna uygun değildi. Böylece yeni yer arayışı başladı. Birçok alternatif lokasyon değerlendirildi ve sonunda Gölcük’te denize açık bir arazi bulundu.

Ford Otosan Kocaeli Fabrikası ulaştığı bu seviyeyle 2002, 2003, 2004 ve 2005 yıllarında Avrupa Ford Fabrikaları arasında denetçiler tarafından “Dünyanın En İyi Fabrikası” seçilerek en iyi puanı alarak birinci oldu.

Bir süreliğine Ferrari’yi satın alan Ford, Enzo Ferrari’nin Ford’un yarış takımını yönetmesini istememesi üzerine bu anlaşmayı bozdu. Bunu büyük bir rekabet takip ediyor; Ford’un GT40 modeliyle Ferrari’yi yenmesiyle sona erdi. Bunun ardından bu efsane model hem yarışlardan hem de üretimden çekildi.

Ford’un genel merkezi şu anda Dearborn, Michigan, Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunmaktadır. Mercury ve Lincoln’ün sahibi olan Ford aynı zamanda Mazda’nın da ortağıdır. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük araç kiralama şirketlerinden biri olan Hertz’in de sahibidir.

2005 yılında spor Ford Mustang modeline yeni bir yüz kazandıran Ford, eski Mustang ruhunu yansıtan agresif çizgilerini tasarımında koruyarak 3 farklı modeliyle beğeni topladı. 45 yıldır Mustang efsanesini üreten Ford, 2010 modeliyle Mustang’e yeni bir boyut kazandırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu