Bankacılar KKM’de Müşterileri İkna Ediyor: “Sınırlanmış” Serbest Bırakılan Dolarla Rezervler
Seçim belirsizlikleriyle ‘serbest piyasa’nın sınırlarını çizerek dolara olan talebi yönetmeye çalışıyor. KKM getirilerinde döviz talebini engellemeye çalışan bankacıların yanı sıra rezervlerde satışların devam etmesi dikkat çekiyor. Serbest piyasa ile resmi döviz kuru arasındaki fark kapansa da ikinci cinsten sonraki ekonomi politikaları merak edilmeye devam ediyor. Ekonomistler durumu nasıl yorumluyor?
Seçimin ardından bankaların seçim öncesi KKM’ye dönmekte zorlandıkları da eklendi. TL mevduat faizleri de yükselirken, kurumsal müşterilerin döviz satışı da kısıtlandı.
28 Mayıs’a kadar döviz kurlarında artış istenmediği bilinirken, seçimlerin ikinci tura kalmasıyla birlikte bankacılık kaynakları, bankalararası ile serbest piyasa arasındaki uçurumun ve bankaların uygulamalarının devam edeceğini vurguluyor.
Sosyal medyada yapılan yorumlar, seçim sonrası piyasalarda görülen hareketlere dikkat çekiyor.
Eski bir tüccar olan bir kullanıcı, yorumlarındaki bilgilerle ironi yaptığında,
Yabancı yatırımcıların ikinci tip veya ikinci ilaçtaki sonuçları fiyatlandırmasının bir “çıkış” olabileceğini belirtiyor.
Döviz talebindeki artış için Mısır Modeli’ni anlatan Prof. Dr. Selva Demiralp, döviz talebinin nasıl azaltılabileceğini de sorguluyor.
Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara da “Döviz rezervlerinden net satışlar tüm hızıyla devam ediyor” diyor. Bu ? bunu grafiksel olarak açıklıyor.
Serdar Pazi, Kara’nın paylaştığı grafiğe “Bir uçuruma yeterince uzun bakarsan…” dedi.
Atilla Yeşilada yoruma gerek görmüyor.
Bloomberg tarafından derlenen verilere göre dolar/TL 12 aylık ve 3 aylık vadeli işlem sözleşmeleri arasındaki fark Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.