Ekonomi

ABD, Japonya ve Güney Kore liderlerini Temmuz ayında üçlü zirvede ağırlayacak

Bölgesel güvenlik endişelerini gidermek amacıyla ABD, 9-11 Temmuz tarihleri arasında Washington’da yapılması planlanan NATO zirvesi ile eş zamanlı olarak Temmuz ayında Japonya ve Güney Kore ile üçlü bir zirve düzenlemeye hazırlanıyor. Toplantı ABD Başkanı Joe Biden, Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’u bir araya getirecek.

Liderlerin Çin’e karşı caydırıcılık kabiliyetlerinin arttırılması, Kuzey Kore’nin oluşturduğu nükleer tehdit ve ülkenin Rusya ile artan askeri işbirliği de dahil olmak üzere bir dizi konuyu ele alması bekleniyor. Bu bilgi Pazar günü Japon medyası tarafından açıklandı.

Japonya Kabine Baş Sekreteri Yoshimasa Hayashi Pazartesi günü zirvenin ayrıntıları ve Kishida’nın katılımıyla ilgili yorum yapmaktan kaçınırken, liderlerin görüşmesi için resmi bir programın belirlenmediğini doğruladı. Benzer şekilde, Güney Kore başkanlık ofisi bir açıklama yapmadı ve Japonya’daki ABD büyükelçiliği de yorum yapmayı reddetti.

Yaklaşan zirve, Ağustos 2023’te Camp David’de Biden’ın Kishida ve Yoon’u ağırladığı bir önceki toplantının üzerine inşa ediliyor. Bu zirve sırasında üçlü askeri ve ekonomik işbirliğini geliştirme konusunda mutabık kalmış ve daha yakın ilişkiler geliştirmek için yıllık toplantılar düzenleme taahhüdünde bulunmuştu.

Hem Kishida hem de Yoon’un 2022 ve 2023 NATO zirvelerine katılmış olmaları NATO’nun Japonya ve Güney Kore gibi önemli Hint-Pasifik ortaklarıyla ilişkilerini güçlendirmeye olan ilgisini yansıtmaktadır. Temmuz zirvesi, üç ülke arasındaki karşılıklı savunma ve güvenlik konularını ele alarak bu hedefi ilerletmeyi amaçlıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu